02 června 2014

Světlo do kuchyně ♥ Kitchen light

Po nastěhování jsem řešila světla. Po návštěvě pár obchodů jsem pochopila, že to není zrovna levná záležitost a že světla, která se mi opravdu líbí jsou drahá. Tak jsem zapojila fantazii a tady je výsledek.
Celé světlo nestálo ani 200 korun (bez žárovky samozřejmě :)). 

Při nápuku v IKEA jsem záhledla tento koš a už jsem v něm viděla lampu do kuchyně.:) Jen to teda vymyslet technicky. O to se postaral tatínek. 
Trochu jsem se bála, že bude světlo vrhat stíny na okolní stěny. Ale tatínek to vymyslel skvěle. Žárovka se dá libovolně posunovat ve svislém směru a tím i určovat jaké světlo bude. A světe div se, krásné stíny jsou jen na stropě!:)
Časem plánuji černou pásku na dolním okraji zakrýt třeba bavlněnou stužkou. A během svátků je možné stínidlo dozdobit. Už mám vymyšlené i světlo do ložnice na podobném principu. Jen koupit látku.

Pokud se vám stínidlo líbí a chtěli byste si ho vyrobit, budete potřebovat:

- zmiňovaný koš, průměr 32 cm
- stropní krytku
- kabelovou průchodku (typ PG09, průměr 2,5 - 8 mm)
- žárovku plus šňůru požadované délky
- bílé víčko od libovolného spreje
- dvě měděné podložky, průměr o něco menší než průměr víčka spreje

Do víčka spreje a dvou podložek je třeba vyvrtat díry (tak aby tam vešel kabel). Plechové podložky přilepíme doprostřed koše. Jednu shora a druhou zespodu. Na kabel se žárovkou navlečeme nejprve spodní část průchodky. Pak kabel protáhneme zespodu košem. Nahoru navlečeme druhou část průchodky, víčko spreje a nakonec stropní krytku. Pak už si můžete žárovku posouvat nahoru a dolů a zkoušet, jaké světlo stínidlo dává. Jakmile se rozmyslíte, už jen dotáhnete průchodku a je hotovo.

7 komentářů:

Ajka řekl(a)...

Týýý brďo.... fakt bezva nápad!!

Leela řekl(a)...

Díky, Ajko.:)

Calenndula řekl(a)...

super nápad a krásně to vypadá! myslím, že takto přemýšlím i já, za málo peněz hodně muziky, recyklace na entou... povedlo se to a hra stínů na stropě vypadá jak mandala, to se mi fakt zamlouvá!
kdysi jsem měla stínidlo na lustru ze slaměného klobouku :)

Leela řekl(a)...

Díky, Hani!:)

Olive řekl(a)...

Leni, v IKEA se dobře nakupuje ve zlevněném koutku, i když je pravda, že v OV mě nikdy nic nenadchlo. V Brně to občas jde a v Bratislavě, kde jsme byli jednou po cestě, tak tam bych toho odvezla spoustu, ale koupili jsme tehdy právě lustry.
Ale DIY jsem samozřejmě to nejlepší. :-) A těším se na jeho obměny.

Leela řekl(a)...

Díky, Olive. Já se do toho koutku v Ově koukám skoro vždy, ale je pravda, že mě tam ještě nic nezaujalo. Ale pořád zkouším.:)

yanmaneee řekl(a)...

golden goose
lebron 18
air jordan
off white
jordans
curry 7
yeezy supply
lebron 18
yeezy boost 500
supreme clothing